KundeserviceReturinfo

NÅ: -30% på alt* av turutstyr☀️⛺️ Se mer info her!

Hvilke skiklær er best? Hva bør jeg tenke på?

Her forsøker jeg å gi deg noen tips for hva du bør tenke på når du skal kjøpe jakke og bukse til skiturer, enten det er heisbasert eller toppturer du skal på.

Under klærne vil jeg alltid anbefale ull og en dunjakke til å ha utenpå er et must på topptur.
husk ellers alt av sikkerhetsutstyr; hjelm og skredutstyr bør alltid være med. En førstehjelpspakke er kjekt å ha for hånden i tillegg til ekstra klær.

Enten du skal i alpinanlegget eller på topptur, så har vi kanskje noen andre artikler som og kan interessere deg:

Topptur

Pusteevne, passform og vekt er de viktigste tingene å tenke på, når du er på utkikk etter et toppturplagg. Sørg for å ha en jakke som følger alle bevegelsene dine, både på vei opp og ned. Gode luftemuligheter og ventilasjon er viktig og lommer som er tilgjengelige selv med ryggsekk på er nødvendig.
Kanskje bør du tenke på at det skal være plass til en dunjakke på utsiden, og er det hette, så bør den selvfølgelig være kompatibel med hjelm.

Detaljer til topptur

 • Gode luftemuligheter
 • Lommer som ikke kommer i konflikt med ryggsekk eller klatresele
 • God bevegelsesfrihet
 • Lomme til Sender/Mottaker om du tar av jakken
 • Bukseben med forsterkning mot stålkant og kanskje stegjern
 • Drop Seat funksjon på buksa (om du må på do)
 • Hette som passer over hjelm
 • Om du skal ha selebukse, pass på at selene ikke knager under sekken
 • En synlig farge hjelper deg å bli sett i fjellet

Norrøna Lyngen

Norrøna Lyngen- serien har en rekke detaljer som er tilpasset og perfeksjonert for de fleste toppturer. Store ventilasjonsåpninger under armene og i fronten. Hette som passer med hjelm og en passform som passer til aktivitet. Jakken er lett samtidig som den er laget i vann og vindtette materialer. Håndgamasjer og forsterkning på skuldrene er gjennomtenkte detaljer som gjør at denne jakken utpeker seg.

Mine favorittplagg til topptur er lette og puster godt, gjerne også med stretch. Det må være store åpninger for lufting, og alle glidelåser skal helst være toveis.
Buksa skal gjerne ha seler, gå litt høyt, ha en lårlomme som er lett tilgjengelig og god slitestyrke på innsiden av bena. Litt synlige farger, spesielt på jakka, er en bonus.

Toppptur

Preppa løype og frikjøring

Skal du ikke gå til toppen for egen maskin, så er ikke vekten på utstyret så viktig.
klærne kan med fordel være litt romsligere for å få plass til varmt tøy under. Detaljer som at lommene er kompatible med ryggsekk er ikke så farlig og lomme for heiskort er plutselig viktigere.

Detaljer til heisbasert skikjøring

 • Plass til varme klær under
 • Lomme til heiskort
 • Hette som passer over hjelm
 • Bukseben med forsterkning mot stålkant om buksa går utenpå støvlene
 • Bukse og jakke som er kompatible
 • Snøskjørt og gamasjer for pudderdager
 • Lommer til telefon, penger og alt du trenger for å slippe sekk
 • Komfortabel krage (i alpinbakken er stort sekk alle glidelåser lukket hele dagen)

Norrøna Tamok

Norrøna sin Tamok serie er robust, perfekt for skikjøring både i og utenfor løypene. Klærne har lommer, snøskjørt, passform og andre detaljer som gjør de godt egnet til timer, dager, uker og sesonger med ski eller brett på bena.

Tamok serien kommer i isolerte og uisolerte ytterjakker, alle med den litt løse og komfortable passformen.

Min favoritt ytterjakke til bruk i anlegg er foret med primaloft, har et vind og vanntett ytterstoff og er laget med robuste og solide materialer. Jeg vil ha lomme på armen til heiskort, snøskjørt og en hette som passer over hjelmen og brillene. Jeg liker jakker som kan kobles på buksa og som går litt lengre ned på hoftene enn toppturjakker og mange andre skalljakker.

Alpinanlegg

Skibriller - Goggles

God oversikt kommer med godt syn og er viktig for en trygg og god kjøreopplevelse, enten du suser mellom bjørketrær, andre skiløpere eller prøver å finne sporet til vennen din i tett snødriv.

Briller kommer ofte med forskjellig slitestyrke og ripebestandighet - noe som gjenspeiles tydeligst i prisen. Polariserte glass vil ta bort refleks fra snøen og isen og gi øynene et roligere bilde uten gjenskinn fra solen.

Fotokromatisk linse

Disse linsene blir stadig mer populære, både på googles og på tradisjonelle sobriller. Fotokromatiske linser endrer mørkheten i glasset ut ifra hvor mye lys det er. Det er UV- strålingen som påvirker linsene og som gjør at de endrer farge (mørkhet), så selv i skyet vær vil UV- strålene påvirke linsene og gi deg et optimalt glass.

Hode, hender, føtter og annet ekstrautstyr

Sørg for å være varm på hodet for å kunne holde hodet kaldt. En god hjelm og lue er viktig. Ofte er en balaklava under hjelmen er godt når det er kaldt, eller et pannebånd er kanskje nok på toppturen på våren. Varme hender er et must, og er du på topptur bør du ha et par varme og tørre votter å ta på før nedkjøringen.
I alpinbakken er kanskje elektriske såler eller hansker et godt alternativ, da vekten ikke spiller noen særlig rolle. Et par gode såler er viktig, det hjelper både på komforten og varmen i støvlene.

Skal du på topptur så er valg av sekk viktig. Sørg for å ha en med nok plass, et godt bæresystem og det er kjekt med lett tilgjengelige lommer som er designet spesielt for sikkerhetsutstyr.

Ekstra utstyr

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!