KundeserviceReturinfo

NÅ: -30% på alt* av turutstyr☀️⛺️ Se mer info her!

Foto: Matias Myklebust

Lag på lag - Kle deg smart

Liten eller stor, å kle seg godt og riktig forenkler hverdagen. Det er mer praktisk, gjør deg bedre tilpasset forskjellige aktiviteter og forskjellige og varierende temperaturer.

Prinsippet er det samme om det er +10 eller -50 grader. Kle deg lag på lag med tynnere og tilpasset isolasjon, for å få maks ut av klærne og for å gi deg mest mulig spillerom under aktivitet. Øk tykkelsen på lagene om det er kaldt, men ikke erstatt flere tynne lag med færre tykke.

Innerst – Midten - Ytterst

Grunnleggende i bunn (Innerst)

Fuktighet kjøler. Så om du er våt eller har svette på huden, så vil det kjøle deg ned betydlig raskere enn om du er tørr. Sørg derfor alltid for å ha et plagg som enten isolerer selv om det er vått og/eller et plagg som effektivt frakter fukt bort fra huden.
Ullundertøy, syntet eller en blanding er alle gode alternativer her. Materialer som bomull og bambus vil holde på fuktigheten og mangel på luftlommer vil gjøre at du fort blir kald og nedkjølt.

Ull er ikke hva det en gang var, i dag er det meste ull nær sagt kløfri. Merinoull er mykt og lunt mot kroppen. Mye ull er og regnet for sommerbruk og ullas mange egenskaper som lukthemmende og bærekraftig er og veldig positive.

Foto: Matias Myklebust

Luft varmer (Midten)

Det er lufta tettest på oss som holder oss varm. Vi må gjøre jobben med å varme den opp, så vil den om vi tar vare på den – gi oss varmen i retur. Mengden luft du skal omgi deg med kommer an på hvor mye isolasjon du trenger. Om det er veldig kaldt trenger du mye luft, som jo krever mer å varme opp, men det vil isolere deg bedre enn et veldig tynt lag.
Om det blåser kraftig eller om du setter deg ned, vil du klemme sammen luftlaget mellom deg og det kalde, så du får mindre isolasjonsevne – derfor er det viktig med et lag som kan stå imot vind og å bruke et sitteunderlag.

Beskytt deg mot vind og vær (Ytterst)

For å lukke den varme luften inne, tett på kroppen -  er det viktig at vi beskytter oss mot vind og for mye bevegelse i luften. Et skallplagg, som er vindtett vil på mange måter holde luften i ro og ikke slippe inn kald luft. Men, om det blåser kraftig vil vinden kunne presse plagget mot kroppen og det som peker mot vinden vil kunne miste alt tomrommet og den varme luften.

Alt med måte

Det er ikke nødvendigvis sånn at jo kaldere det er, jo flere lag må man ha på seg. Et ekstra par sokker kan være lurt, men blir det trangt i skoene, får det fort en negativ effekt både på komfort og varme. Man bør ikke erstatte en dunjakke med 57 tynne ulltrøyer av mange årsaker og om et av lagene ikke spiller på lag, vil det være fånyttes uansett hvor gode de andre lagene er.

Ull mot huden, som innerste lag

Ull egner seg godt som et lag om du kler deg etter lag på lag prinsippet og er effektivt både til å varme, ventilere og for å transportere fuktighet ut fra kroppen. Moderne ull er dessuten myk, kløfri og komfortabel mot huden. Kjøper du ull på fjellsport, kan du være helt sikker på at vi stiller som krav at all ull som brukes både i vår egen produksjon og i de merkene vi kjøper inn, skal være fra produksjon der mulesing ikke brukes.

Du finner en oversikt over vårt ullundertøy og superundertøy her.

Forestill deg dette

Du har et rom, med en varmekilde i midten.
Varmekilden kan gi mer eller mindre energi, alt etter hvor mye du velger at den skal gi. Varmekilden her, er kroppen din – løper du, vil du typisk gi mer varme enn om du sitter i ro.

Veggene i rommet kan du selv bestemme hvor tykke skal være. De kan justeres ut ifra hvor kaldt det er ute. På et punkt, ca. midt i veggen, vil den varme luften fra innsiden og den kalde fra utsiden møtes. Med en uisolert og tynn vegg er det ingen/lite beskyttelse mot kulden fra utsiden – Dette er klærne dine.

Om veggene ikke er vindtette, vil luften kunne strømme fritt gjennom rommet og all den varme luften siver ut, og den kalde luften trekker inn. Jo mer det blåser, jo raskere vil den luften du varmer opp forsvinne ut av rommet.

For varmt? Du kan velge å åpne vinduer eller dører for å lufte, eller om veggene består av mange tynne vegger utenpå hverandre, så kan du midlertidig ta ned en vegg.
Når du stopper opp og skal ha pause, kan du kle på rommet en ekstra vegg, som vil beskytte ytterligere mot kulden utenfor.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!