KundeserviceReturinfo

NÅ: -30% på alt* av turutstyr☀️⛺️ Se mer info her!

Turskøyter

Her gir vi deg en innføring i hva, hvorfor og hvordan du bør komme i gang med turskøyter. Hvilket utstyr er viktig og riktig, er det noen triks å ta med seg ut på glattisen? Vi har tatt en prat med en som er erfaren på alt dette rundt turskøyter.

God tur !

Hva er egentlig greia med turskøyting?

Mange vil nok si at turskøyting har kommet over grensa med Saab, kinaputter og billig bacon. Svenskene har lenge brukt sine store sjøer, ferskvannsrike østkyst og lange vassdrag - kombinert med kalde vintre uten altfor store mengder med snø, til turskøyting.

"Man kan skøyte på elver, innsjøer og sjøis"

Kombinert med en fascinasjon for hockey og mangel på gode langrennsløpere (joda - de har noen gamle røvere de og) så har svenskene utviklet utstyr, metoder og gode rutiner for turskøyting.
På en god dag kan noen dekke opp til 10 mil (!) på turskøyter og det finnes en rekke klassikere og turløp man kan delta på.

Man kan skøyte på elver, innsjøer og sjøis. Saltvann fryser noe saktere og gir en litt annet følelse med underlaget.

Turskøyter og tilbehør

Se mer

Ut på glattisen - Sikkerhet først

Før du setter en fot eller en skøyte på isen er det greit å ha gjort seg opp en erfaring på om isen er trygg eller ei. Det tar tid å lære seg å kjenne is, så forhør deg gjerne med lokale eller kjentfolk før du begir deg ut på ukjent is. Husk alltid sikkerhetsutstyr og kjenn til hvordan det fungerer.

"Det kan være lurt å prøve seg på å gå gjennom isen"

Mange steder finnes det kurs og turgrupper du kan forene deg med, eller kanskje noen andre venter på at en som du skal ta initiativet?

Det kan være lurt å prøve seg på å gå gjennom isen under kontrollerte og trygge omgivelser første gangen. Lær deg hvordan du kommer opp på isen igjen og øv på å bruke kasteline og ispigger.

Pakkeliste

  • Skøyter
  • Isstaver
  • Ispigger
  • Kasteline
  • Reserveklær, pakket vanntett i pakkposer
  • Hjelm, kne og albuebeskyttere
  • Termos med varm drikke
  • Turvenner. Tryggere og hyggeligere å være flere på tur

Utstyr du trenger for å skøyte av gårde

Skøyter er selvfølgelig det første du trenger for å komme i gang. I Begynnelsen kan du prøve deg med vanlige skøyter, om du har. Både hockey og tradisjonelle lengdeløsskøyter vil duge - men jo lengre stål, jo mer stabilt er det. Med turskøyter, får du vesentlig mer stabilitet, jevnere fart som holder seg over tid og både komfort og varme er vesentlig bedre dersm du kan bruke tradisjonelle skistøvler. Dessuten kan du enklere ta av og på skøytejernene for å rusle mellom vann og islagte os.

Podkast med Pål Herman Sund
Turskøyting for nybegynnere!
Hvilket utstyr trenger man? Hvordan er det å gå gjennom isen? Kan man kombinere med pulk?
Vi har spurt om alt vi lurer på

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!