KundeserviceReturinfo

Bli medlem, få 30% på ditt første kjøp* Mer info her☀️🎉

Foto: Matias Myklebust

Hvordan velge riktig SUP-brett

SUP – eller Stand-Up Paddleboarding – blir stadig mer populært her til lands, og det er kanskje ikke så rart. Det er både morsomt og utrolig fint å padle stående på et brett mens du glir lydløst på vannet. Det gir god sikt over vannet, og du får ekstra fin oversikt over omgivelsene. SUP krever hverken forhåndskunnskaper eller veldig mye utstyr, og det passer perfekt for alle som trives på vannet, både unge og eldre. Prøv det – du vil garantert like det!

SUP passer like bra på mindre innsjøer som langs holmer og skjær. Det er svært godt egnet for flatt vann, men det er også perfekt for surfing på dager med bølger. Det er lett å bli overrasket over hvor enkelt det er å tilbakelegge relativt store avstander uten å måtte bruke mye energi, og selvfølgelig er det en bonus at det er god trening, både for styrken og balansen.

Start på flatt vann

Å padle stående krever litt balanse, og det er ikke så uvanlig å føle seg litt ustødig i starten. Føles det utrygt å starte stående, så kan det være en god idé å starte på knærne. Velg dager med flatt vann og lite vind de første gangene du prøver SUP. Bruk litt tid på å bli komfortabel, og finn balansen før du reiser deg opp på beina. Deretter kan du se frem til mange fine opplevelser på SUP-brettet.

Ulike varianter

Det finnes flere ulike varianter av SUP-brett å velge mellom, og for en nybegynner kan det kanskje være lett å gå seg vill på markedet. Vi gir en her kort oversikt over ulike varianter av SUP-brett.

Skal du ha med barn eller hund på brettet er det viktig å velge et stabilt brett.

 • Allround SUP
  Et allround SUP-brett er et perfekt for nybegynnere. Brettene kan brukes av hele familien og i de fleste typer av vann. Disse brettene har gjerne en størrelse på 9-12 (3-4 meter) fot i lengde, og 28-32 tommer (70-85 cm) i bredden. De har en bredere form, og er noe lengre og tykkere enn mer spesialiserte brett. De passer like godt på flatt vann som lek i bølger.
 • Race SUP
  Et Race-brett er godt egnet for flatt vann og for den som ønsker å oppnå høyere hastighet på vannet. Racing-brett har en lengre og spissere front og de er smalere. Racing-brettet er ikke like godt egnet for nybegynnere, da de gjerne er mer utfordrende å balansere på.
 • Touring SUP
  Et Touring-brett er perfekt for litt lengre turer i forskjellige typer av farvann. Touring-brettene har gjerne en spissere front og lengre dekk, og er designede for å gli jevnere gjennom vannskorpen. Touring-brettene er også godt egnede for nybegynnere, da de ofte er forholdsvis lette å balansere på.
 • Wave/Surf-SUP
  Et Wave/Surf-brett er spesielt designet for dager med surfebølger. Surfe-SUP er kortere, og har smalere front og bakende for å gjøre dem mer manøvrerbare i bølgene. Dette gjør dem samtidig mindre stabile og vanskeligere å styre på flatt vann, enn større brett.
 • Oppblåsbare SUP
  Det nyeste på markedet er oppblåsbare SUP-brett. Et oppblåsbart SUP-brett er mer allsidig og praktisk med tanke på blant annet lagringsplass og transportering. Til tross for at de er oppblåsbare er de mer holdbare og de tåler en god trøkk. De har mange av de samme egenskapene som de harde brettene, men har den ulempen er at de er noe mer ustabile.

Velg rett åre

Du kommer ikke langt på et SUP-brett uten en åre. Valg av rett åre kan gjøre stor forskjell på SUP-opplevelsen. På markedet finnes det årer av aluminium, plast, glassfiber og karbon. Årene finnes i todelte, tredelte og faste lenger.

For en nybegynner, eller for den som bruker touring-brett, kan en mindre åre være ideelt, da det gjerne padles over en lengre strekning. Bredden på bladet påvirker fremdriften, så jo større blad, jo kraftigere tak i vannet. Store og tunge årer kan gjøre at du raskere blir sliten i armene, og i verste fall kan det gi belastningsskader.

Bruk litt tid på å bli komfortabel, og finn balansen før du reiser deg opp

En åre i aluminium kan være føles stiv og tung sammenlignet med enkelte andre årer, men den er også mer holdbar. En åre av karbon er gjerne mer fleksibel og lett. Med todelte eller tredelte årer kan lengden justeres og tilpasses hver enkelt. Dette kan være spesielt praktisk dersom flere i familien skal bruke samme brett og åre.

Det er også praktisk med tanke på transport, da de kan kortes helt ned og deretter ta mindre plass i bilen. Valg av lengde på åre kan beregnes ut fra din egen høyde. Et godt utgangspunkt er at åren skal være lenger enn din egen høyde.

Lykke til på jakten etter SUP-brett, og riktig god tur!

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!