KundeserviceReturinfo

NÅ: Sjekk ut rabattstigen vår☀️🪜 Se mer info her!

Telttur med små og store barn

Å overnatte i telt kan være en magisk opplevelse både for store og små. Et telt i stua eller i hagen, kan være akkurat like spennende som et telt langt inne i skogen eller oppe på et fjell.

Det finnes ingen regler for at teltet må være så og så langt borte fra der du vanligvis sover, det er ingen krav om at man må bære langt og tungt, spise kald og kjedelig mat fra boks eller ligge hardt og kaldt for å sove i telt.

Et telt i stua, garasjen eller i hagen er en fin intro for de fleste som vil prøve å sove i telt for første gang.

"Dyne, pute, tv, strøm og varme i gulvet, alt er lov på telttur."

Gå før løpe - gjør tilvenningen gøy

For barn kan en natt i telt by på både lite og litt dårlig søvn i begynnelsen, akkurat som for voksne.
Vær forberedt på at en tradisjonell teltduk slipper inn mer av både lys og lyd en de fleste er vandt med fra soverommet.

Om barna våkner på natten for å gå på do, trenger de kanskje hjelp med å komme ut av soveposen, få åpnet teltdøren og finne frem i mørket, så det kan være en god ide å sove sammen med barna i begynnelsen.

Et telt i hagen eller stua kan være en fin plass å vende seg til å ligge i telt. Det kan være lurt å lære barna at de ikke bør lene seg på veggene eller dra i taket, da det kan ødelegge både teltstenger og teltduk. Å børste av seg og ta av seg skoene før man går inn i teltet kan være lurt og et oppblåsbart liggeunderlag tåler sjelden like røff hopping og herjing som en tradisjonell madrass.
Har man mulighet til å sette opp telt i stua eller i hagen, kan det være en fin plass å venne seg til å kunne falle til ro, lese en bok eller gjøre noen av de vanlige kvelds- rutinene, før man går og legger seg i den vanlige sengen for natten.

Foto: Tor&Thor

Usikker på valg av sovepose?
Vi har en guide med tips og råd for å finne riktig sovepose for barn.

Huskeregler for enkel telttur med barn

  • Ikke dra lengre enn nødvendig, ikke gjør det for ekstremt
  • Ta med litt ekstra luksus. En dyne, pute og kosebamsen kan få lov til å være med
  • La barna få være med å pakke og gjerne bære litt utstyr selv
  • Ikke bli kalde. Det er bedre å være litt for varm i løpet av natten enn kald.
  • Det er aldri for sent å snu/gå inn å legge seg i sengen

Mest populære soveposer for barn

Se flere soveposer

Pakkeliste for barn på tur

  • Sovepose, dyne/teppe, underlag og pute
  • Ta med noen ting som barna kjenner igjen. Alt trenger ikke være nytt første natten.
  • Pysj. Om barna skal på toalettet om natten er det kanskje kaldt utenfor soveposen?
  • Kosebamse(r)
  • Hodelykt, lommelykt eller teltlykt

Noen erfaringer fra en småbarnsfamilie

Selv med mange netter i telt, måtte vi som foreldre tenke nytt da vi plutslig skulle ha med og ha ansvaret for noen andre enn oss selv på telttur.
Vi har tvillinger på 4 år, som nå elsker å være med på telttur, hele året. Det tok litt trening og tilvenning, men nå er teltliv noe av det beste de vet.

Vi overnatter ofte i nærheten av bilen og har forstått at turen til teltet er veldig lite verdifull for barna. Kanskje spesielt er turen tilbake til bilen neste dag noe de fint kan klare seg uten.

Vi har ofte med litt ekstra bøker for å lese før vi skal sove og sammen med kosebamser og hodelykter er det barnas ansvar å finne frem og pakke disse i sekkene sine.

Å sette opp teltet er noe de alltid syntes høres gøy ut, men når man kommer til stykket så er det svært lite hjelp å få om det er noe annet som er mer spennende.
Vi deler telt med barna og vi forsøker å sette teltet så nærme der vi lager mat og har bål, for at vi voksne skal kunne sitte utenfor teltet når barna har sovnet, men allikevel høre de om de våkner.

"Natten i teltet er opplevelse nok i seg selv. Vi trenger ikke dra til en spektakulær plass"

Vi følger godt med på værmeldingen før avreise og pakker alltid med litt ekstra klær. Plutselig er det en som plumper i vannet, søler ketchup på pysjen eller snubler i en vanndam.
På våren og høsten legger vi dunjakker og tepper rundt de (Soveposer for barn er sjeldent laget for vinterbruk) og akkurat som for oss, så kan det være godt å sove med en tynn lue.
I begynnelsen sov de i barnevognposene sine, det og fungerte fint.

Vi har aldri hatt behov for, men er forberedt på å legge en varmeflaske eller tett drikkeflaske med varmt vann i soveposen deres om det blir kaldt om natten. For vår og barnas del så er utfordringen heller at det blir fort for varmt i teltet enn for kaldt. Så vi forsøker alltid å sette opp teltet så det får litt skygge om morgenen.
Vi leter etter teltplasser hvor vi kan få være litt i fred, både på kvelden og morgenen er det greit å få så mye ro som mulig.

Natten i teltet er opplevelse nok i seg selv. Vi trenger ikke dra til en spektakulær plass, Utsikt bryr de fleste barn seg veldig lite om, og det storslagne er mye mindre spennende enn det nære og overraskende som er innenfor rekkevidde.

Hver gang vi spør barna om de vil på telttur, sier de ja, lenge før de vet hvor vi skal eller hvordan vi skal komme oss dit. Meget mulig hengekøyetur i garasjen blir det neste eventyret.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!