KundeserviceReturinfo

NÅ: -25% på ditt neste kjøp* Kode: VINTER25. Les mer

Tips til deg som vil begynne med klatring

Her har Magnus Midtbø samlet sine fem beste tips for deg som vil begynne med klatring.

Vi har samlet alle våre guider, tips og råd om klatring på en egen side om du ønsker å lese mer om dette. 

Magnus Midtbø er et internasjonal kjent navn i klatremiljøet og har med sine 10 kongepokaler en legendestatus i norsk klatremiljø. Etter flere år med profesjonell klatring og buldring på topp- nivå har Magnus vært med å utvikle merket Rúngne som lager klær og utstyr for klatrere.

Tekst og bilder i samarbeid med Magnus Midtbø og Rúngne for Fjellsport

1. Bruk beina!

Beina er sterkere enn armene, så tenk på å bruke føttene og stå opp med beina, ikke bare trekke med armene. Selv om det er viktig å få hendene i riktig posisjon, er fotplassering like viktig. En vanlig feil for nybegynnere er å stå på fotgrep med midten av foten. Dette fungerer bare på store tak, og er derfor en uvane du bør unngå. Å stå på tærne er en mye bedre tilnærming - da kan du stå på små tak og få ekstra høyde når du strekker ut ankelen.

2. Tenk før du klatrer!

Det kan være lurt å legge en liten plan før du begynner å klatre. Ta en titt på veggen og legg en enkel plan. Det er lettere å finne ut av hvor du skal klatre fra bakken enn når du henger i veggen og begynner å bli sliten.

3. Kjøp skikkelige klatresko

Klatreskoene er det viktigste redskapet for å klatre bra. Å sørge for at du bruker riktig klatresko er derfor en viktig del av forberedelsene dine. Kjøp klatresko fra en seriøs forhandler med et godt utvalg. Fjellsport har et godt utvalg av klatresko som passer til alle fotstørrelser og fasonger. Fjellsport har også et utvalg av klatreutstyr til barn.

Et tips er å kjøpe flate, mer komfortable sko som du også kan bruke når du er ferdig med nybegynnerstadiet. Nybegynner skoene kan da brukes til f.eks. vertikal/sva- og storveggsklatring.

4. Lær deg klatresjargongen

Klatring er en sport som er full av sjargong. Hvis du er blant de uinnvidde, kan det være litt skremmende første gang du er på et klatresenter. Her er noen begreper det kan være greit å skjønne: Her er noen begreper det kan være greit å skjønne:

  • Beta = Måten du klatrer et bulder eller en rute
  • Match = Det å ta begge hendene eller føttene på et fottak
  • Heel hook = Å legge helen på et klatretak.
  • Sand bagging = Å sette en for lav grad på en klatrerute

Vi har og laget en egen guide og video over 20 klatreuttrykk du burde kunne.

5. Ikke ta det for seriøst

For å bli en bedre klatrer, er det lurt å utfordre seg selv og prøve alt. Klatre på mange forskjellige vinkler, og ikke vær redd for de bratte partiene. Ikke vær redd for å prøve harde ruter og buldere. Det er lett å bli hekta på klatring, men fremgangen kommer ofte gradvis over tid. Ikke bli frustrert - husk at klatring først og fremst skal være gøy!

Mest populære fra Rúngne

Se mer