KundeserviceReturinfo

NÅ: -30% på alt* av turutstyr☀️⛺️ Se mer info her!

Tekst: Julie Korneliussen

Min guide til hvordan man velger riktig turbukse

Å finne og kjøpe et par perfekte turbukser er en vanskelig jobb. Det er fort gjort å gå seg vill blant alle fasonger, farger og varianter som finnes på markedet.

Denne kjøpeguiden er lagd for å hjelpe deg til å velge den riktige turbuksa som vil gi deg den beste komforten på ditt neste uteeventyr.

Mange typer turbukser - Her er de forskjellige valgene!

Det er en haug av valgmuligheter når du skal kjøpe turbukse. Hvert design er tilpasset ulike værforhold, aktiviteter og kroppstyper. Ei turbukse er ikke lenger ei turbukse som det var for 10-15 år siden, men deles opp etter bruk, behov, stoff med mer. Så, brace yourself, mens vi hopper inn i jungelen av valgmuligheter.
I denne guiden skal vi gi deg de beste tipsene til å velge de beste turbuksene som kan brukes som helårsbukse (utenom i pøsende regn) og jeg skal også gi min vurdering av to bukser jeg har testet i noen sesonger.

Vandrebuksa

Er ofte lagd med slitesterkt ytelsesstoff i tillegg til at den er lagd for å være lett – noe som er ideelt for fotturer. Mange typer har også vanntett beskyttelse og bruker pustende materiale for å øke ventilasjonen. Noen typer tørker fort og beskytter i tillegg mot solen og sørger dermed for høy komfort på tur. De vanligste materialene brukt i vandrebuksa har fukttransportering og antibakterielle egenskaper for å holde deg kjølig og tørr. De fleste er lagd av polyester, bomullsblandinger eller lett nylon.

Fjellbuksa

Er hakket mer slitesterk og robust enn vandrebuksa, og er designet for å stå i mot kontakt med fjell og ekstreme værforhold. Slitebestandige materialer hjelper deg å klatre trygt uten at du behøver å være redd for å ødelegge verken stoffet på buksa eller huden din. Noen har integrerte stretchområder for å øke følelsen av fri og naturlig bevegelse. Fjellbuksene er gjerne lagd av polyester og en bomullsmix, i lett nylon eller slitesterkt polyamide

TIPS fra meg

Siden det er så utrolig mange turbukser å velge blant, er det viktig at du vet hva du skal bruke de til før du investerer i et par. Vet du det, så er det lettere å eliminere bort hva du ikke har behov for. I tillegg er det fordelaktig å prøve buksene på før du kjøper de, og hos Fjellsport.no har du angreretten på din side og kan returnere buksa om du ikke er fornøyd med hvordan den passer på din kropp eller etter ditt behov.

Hva kan du forvente deg av ei turbukse?

Ulike produsenter bruker en stor variasjon av materiale og innovative funksjoner i deres turbukser for å tilpasse ulike aktiviteter og værforhold. Videre vil jeg gi deg en innføring i hva du må se opp for når du velger deg ei turbukse for ditt neste tureventyr.

Komfort og passform

Valg av materiale vil påvirke deg sterkt på hvor komfortabelt du har det når du er ute på tur. Mange turbukser har bedre «performance» enn hverdagsbuksa fordi de har et vanntett ytre skall over et stretchy og mykt indre skall mot huden, samtidig som utsiden av buksa beskytter deg mot elementene gir innsiden deg komforten du trenger time etter time på tur. Noen produsenter bruker teknisk materiale som hjelper til med å «dra» fuktighet og svette bort fra innsiden, slik at det fordamper fra utsiden.

Passform er en avgjørende komponent for hvilket som helst plagg man kjøper og derfor er det viktig at buksene sitter komfortabelt på og at du er sikker på at du kan utføre aktivitetene du skal gjennom effektivt. Som nevnt har ikke olabuksa samme type stretch som aids bevegelse. De aller fleste turbuksene har høy kvalitet på stretchmaterialet som gir deg mulighet til å bevege deg fritt og naturlig. Skal du for eksempel investere i ei turbukse som du skal kunne klatre i, så finnes det bukser som har er sydd annerledes i skrittet for å gi økt bevegelse samtidig som at du ikke trenger å være redd for at buksa skal revne om du slenger en hæl over skuldra. Bukser som er annerledes i skrittet har en diamantformet lapp der hvor sømmene normalt går, og det er veldig vanlig å se i bukser som er lagd av amerikanske produsenter.

Passformen kan altså forbedres av stilen, formen og funksjonene som spesifikke turbukser har. Mange turbukser er justerbare i midjen og rundt anklene som både er fordelaktig og øker komforten for ulike typer kroppsfasong. Når du prøver turbukser kan det være lurt å ha en idé om hvilke type bukser du er komfortabel med for din kroppsfasong, ei bukse som passer kompisen eller venninna di trenger ikke nødvendigvis å passe deg like godt. Unngå å kjøpe for trang bukse, eller for lang. Det vil plage deg etter noen timers bruk.

"Ei bukse som passer kompisen eller venninna di trenger ikke nødvendigvis å passe deg"

Populære turbukser for herre

Se flere

Værbeskyttelse

Mange ulike produsenter bruker ulike teknologier for at stoffet i buksa skal være vanntett eller bare kunne prelle av små mengder vann, gi solbeskyttelse, ha antimikrobielle egenskaper og lignende. Noen av disse tekniske materialene kombinerer eksepsjonell vanntetting med vindbeskyttelse for å beskytte deg fra skikkelig uvær med regn og vind, og samtidig vil holde deg varm og komfortabel. Tekniske materialer innebærer også pustende foringer og seksjoner av mesh som øker ventilasjonsevnen og komforten, og holder deg avkjølt. Tekniske egenskaper kan også bidra til å fjerne fukt fra huden samtidig, som den preller av regnet.

TIPS fra meg

Ikke få panikk! De ulike materialene, stilene og egenskapene som blir brukt i turbukser er for de aller fleste overveldende å sette seg inn i, men hvis du er klar over hvor og hvordan du vil ha behov for turbuksene dine, vil det være lettere for deg å finne et par som har de kvalitetene du behøver. Ta kontakt med selger i butikk, bruk internett og spør turfolk du har tillit til at kan gi deg gode tips.

Andre viktige ting å ta med i vurderingen

I tillegg til å finne ei bukse som passer til ditt turbruk, etter din kroppsfasong og med de materialene du trenger, så må du se nøye på lommene, glidelåsene, luftemuligheter, beltemuligheter, livhøyde, kan livvidden justeres, skal du bære sekk med hoftebelte, klatre med klatresele, passer buksa over turskoene dine, klimaavtrykk osv?

Populære turbukser for dame

Se flere

Test av turbukser

Jeg har testet to ulike turbukser i sommer og høst: Én fra Haglöfs og én fra Klättermusen – to bukser jeg føler kan plasseres i hver sin overnevnte kategori. Først ut er vandrebuksa:

Test: Häglöfs Rugged Flex Pants

Ei bukse du helt sikkert har sett noen andre har brukt det siste året, de har også blitt mine favorittbukser gjennom flere sesonger nå. De er fenomenalt praktisk for mitt bruk: fjellvandring, klatring eller andre aktiviteter hvor man vil ha ei bukse som er både smidig og behagelig. De er ikke for tynne, samtidig så holder de på varmen uten å være for varm.
Buksa har praktiske lommer som sitter slik at jeg får plass til det jeg vil ha i lommene, og ikke minst at jeg får tak i det når jeg har på meg jakke og sekk. Buksa virker kanskje vel tettsittende (på meg), men jeg har funnet den behagelig slik og ville ikke hatt en størrelse større. Den strammer ikke over magen da bukselinninga er fleksibel og kan dras godt opp uten at det er ubehagelig i skrittet. Hadde jeg gått for en størrelse større hadde den vært litt løs i livet, men det hadde jeg kunnet løst med belte da det er beltehemper. Det jeg liker best med den, i tillegg til den behagelig passformen, er at den har stramming nederst ved beinet uten at den blir som en ballong rundt anklene når jeg strammer. Ti av ti fra meg!

Test: Klättermusen Gere Pants 2.0

Denne buksa har stått på ønskelista mi i noen år. Jeg har avventet med å skaffe meg den da den første øyekast er i en prisklasse som ikke passer mannen i gata om ikke mannen i gata vet at denne buksa holder mål. Den har også kjentes litt tung ut når jeg har prøvd den. Nå har jeg testet den på ganske mange turdøgn og må bare legge meg flat, buksa er verdt pengene og den blir bare bedre og bedre å ha på for hver gang jeg har den på meg. Dette er ei bukse jeg tror jeg kan klare å ta vare på i mange, mange år sammenlignet med bukser som ikke har lite slitesterkt materiale. Ei skikkelig fjellbukse som er av ypperste kvalitet!
Buksa kan brukes i alle sesongene og ulike aktiviteter fra fjellturer og jakt til skikjøring og som arbeidsbukse som ikke krever at man tar så mye hensyn. Passformen er det ingenting å utsette på, det er luftemuligheter og gode lommer (med glidelåser som lett kan betjenes med votter) som ikke kommer i veien for verken sekk, jakke eller sidelengs ligging på liggeunderlaget foran bålet. Fra meg får denne buksa åtte av ti poeng, og det er rett og slett fordi at jeg synes buksebeinet er litt «tungt» med mye duppeditter som jeg helst skulle vært foruten.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!