KundeserviceReturinfo

NÅ: -30% på alt* av turutstyr☀️⛺️ Se mer info her!

Hva inkluderes i filteret "Bærekraft" på Fjellsport.no?

Miljø og bærekraft er viktig for oss. I en jungel av betegnelser, sertifiseringer og tekniske termer kan det være lett å gå seg vill. Her forklarer vi hvilke begreper vi benytter, hvilke sertifiseringer produktene våre har og hva som ligger bak hver sertifisering. Vi håper dette bidrar til at du enklest mulig finner fram til riktige produkter for deg på Fjellsport.no

Produkter med en eller flere sertifiseringer har dette skrevet i produktteksten. Utfyllende informasjon om de tilhørende sertifiseringene ligger under tilleggsinformasjon og “Bærekraft” etter produkttekst. Produktene merkes også med et eller flere filtre, slik at du kan filtrere på ønsket sertifisering under “Filter” i butikken. Alle sertifiseringer og kriterier nevnt på denne siden finnes som et filter.

1% for the Planet

1% for the Planet er en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt i 2002. Medlemmene forplikter seg til å donere minst én prosent av omsetningen til miljøfremmende virksomhet. Medlemmer kan velge hvilken virksomhet de ønsker å donere til, av utvalgte på en kvalitetskontrollert liste, og det er medlemmene selv som nominerer nye virksomheter til organisasjonen. Alle produkter som tilhører en bedrift/merkevare som er medlem av 1% for the Planet, finner du under filteret “Bærekraft” og “1% for the Planet”.

BCI - Better Cotton Initiative

BCI ble grunnlagt i 2009 og jobber for å forbedre den globale bomullsproduksjonen, både for bonden og naturen. De utdanner bomullsbønder, arbeider for bedre rettigheter og vilkår, jobber for å redusere kjemikaliebruken og utnytte vannressursene effektivt, samt ta vare på det biologiske mangfoldet. Produkter med BCI-sertifisering finner du som filter under “Bærekraft”.

Bluesign®

Bluesign® jobber for bærekraftig produksjon av tekstiler og stiller strenge krav til kjemikaliebruk og utslipp, fra råvare til ferdig produkt. En bluesign®-sertifisering av typen bluesign® PRODUCT betyr at all tekstil benyttet i produktet er bluesign® APPROVED og kommer fra en bluesign® SYSTEM Partner. Bluesign® APPROVED brukes på enkeltkomponenter som kan krysse av for alle bluesign®-kriterier.

Bra Miljöval

Bra Miljöval er Naturskyddsföreningens egen miljømerking som gjør det enklere å finne produkter som har et mindre miljøavtrykk. Sertifiseringen skal bidra til å redusere bruken av miljø- og helsefarlige komponenter og bidra til et mer bærekraftig og sirkulært samfunn.

Climate Neutral Certified

Climate Neutral Certified er en sertifisering som måler utslipp i hele produksjonskjeden. Sertifiseringen dokumenterer bedriftens utslippsreduksjoner og strategier, slik at man på en årlig basis kan ytterligere redusere utslipp og kompensere for eksisterende utslipp gjennom verifiserte og godkjente karbon- og energikreditter.

Debio Ø-merket

Debio er en sertifisering av økologiske matvarer og produkter. Sertifiseringen brukes i hele prosessen: fra produksjon og bearbeiding, til forvaring og salg av økologiske produkter.

EU Ecolabel

EU Ecolabel er det offisielle miljømerket i hele EU, og rundt i Europa kan du finne over 83.000 produkter som er sertifisert med merket. Spania, Italia, Frankrike og Tyskland er landene hvor EU Ecolabel er mest utbredt, men også her i Norge finnes det en del produkter som er sertifisert etter denne standarden.

Både Svanemerket og EU Ecolabel er type 1 miljømerker. Det betyr at de ser på hele produktets livssyklus og at de vurderer mange ulike miljøfaktorer samtidig. Det innebærer også at kravene må revideres med jevne mellomrom slik at de hele tiden er ambisiøse – men også oppnåelige for de beste produsentene.

Fairtrade

Fairtrade er en internasjonal merkeordning med mål om å sikre etisk produksjon, hovedsakelig på råvarer utvunnet i fattige land, med hensikt om videre utvikling og investering i lokalsamfunn, produksjon og en bærekraftig framtid. Fairtrade-merkingen garanterer at produktet helt eller delvis inneholder Fairtrade-sertifiserte råvarer.

Flyfri

Flyfri er vår egen merking. Denne merkingen betyr at det faktiske produktet du kjøper ikke har blitt transportert med fly, fra fabrikken til vårt lager. Istedenfor transporteres produktene med alternativer som båt eller tog. Dette gjøres for å redusere CO2-utslippene fra transport. Flyfri settes på produkter fra merker som har garantert at de ikke bruker fly for å transportere produkter fra fabrikkene til Norge og videre til vårt lager.

I design- og utviklingsfasen av et produkt kan fly fortsatt brukes, men hovedproduksjonen som selges til kunder kan ikke flys hjem.

FSC - Forest Stewardship Council

FSC er en sertifisering som sikrer at produkter som inneholder trevirke eller trefibre kommer fra FSC-sertifisert skog. Målet er et bærekraftig skogbruk som tar hensyn til sosiale aspekter, biologisk mangfold og at skogsdriften ikke fører til avskoging.

GOTS - Global Organic Textile Standard

GOTS (Global Organic Textile Standard) er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler og fibre. Kriteriene som må oppfylles gjelder miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen, og stiller også krav til sosiale aspekter og arbeidsrettigheter.

GRS - Global Recycle Standard

GRS (Global Recycle Standard) er en sertifisering for resirkulerte fibre i produkter, hvor målet er å øke innholdet av resirkulert materiale i produksjonskjeden. Materialene er verifisert i henhold til ISO-definisjonen av resirkulert. Materialer som inneholder skadelige kjemikalier er forbudt.

Inneholder resirkulerte materialer

Vår egen merking av produkter som inneholder minst 50% resirkulert materiale.

KRAV

KRAV er et uavhengig, svensk sertifiseringsorgan som sertifiserer økologisk mat og gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket og uten bruk av syntetiske sprøytemidler. Sertifiseringen stiller også en rekke krav til aspekter som biologisk mangfold, god dyrevelferd, bedre arbeidsforhold, mindre klimapåvirkning. 

LWG - Leather Working Group

Leather Working Group er en ideell organisasjon som jobber for en mer bærekraftig produksjon av skinn og er en av verdens største organisasjoner for selskaper som produserer produkter som inneholder skinn og lær.

OEKO-Tex Standard 100

OEKO-TEX Standard 100 er et internasjonalt test- og sertifiseringssystem som garanterer at tekstilene ikke inneholder skadelige stoffer. Hver komponent av et produkt merket med OEKO-TEX Standard 100 har blitt testet for å få merkingen, slik at du kan være trygg på at produktet er trygt.

PFAS fri DWR behandling

Alle produkter som er behandlet med en fluorkarbonfri impregnering blir merket med “PFAS-fri DWR” i vår bærekraftsfiltrering. PFAS er en samlebetegnelse for fluorerte stoffer som kan være helse- og miljøskadelig.

RDS - Responsible Down Standard

RDS er en uavhengig, frivillig og global sertifiseringsstandard, som er utviklet og revidert over flere år, med innspill fra dyreveldferdsgrupper, industrieksperter, varemerker og forhandlere. 
Sertifiseringen brukes på gåsedun og andedun, og garanterer at dyrene ikke utsettes for unødvendig lidelse. Levende plukking og tvangsforing er forbudt. RDS gir også kunden en mulighet å spore hvor dunet i produktene kommer fra.

Re:Down

Re:Down er en merking for resirkulert dun. Dunet kommer fra resirkulerte dunprodukter som gamle dunjakker og dundyner. Ødelagte fjær og dunfibre som ikke kan brukes i nye dunprodukter omdannes til svært effektiv gjødsel. 

RMS - Responsible Mohair Standard

RMS, Responsible Mohair Standard, er en sertifisering som garanterer en ansvarsfull produksjonskjede fra gård til ferdig produkt. Merkingen gis til mohair-produkter fra geiter hvor kravene til dyrevelferd, miljø og sosialt ansvar oppfylles.

RWS - Responsible Wool Standard

RWS, Responsible Wool Standard, sertifiserer ullprodukter der hele verdikjeden fra ullprodusent til forhandler må være sertifisert. Målet er å garantere et godt liv for sauen og bevare beitet som dyrene beiter på. For å få RWS-sertifisering på et produkt må krav om dyrevern, miljøvern og menneskerettigheter oppfylles.

SpinDye / Dope Dye / Solution Dye / e.dye

SpinDye er en sertifisering av polyesterfarging i klesindustrien og jobber for mindre miljøbelastning gjennom hele produksjonskjeden. Merkingen omfatter hvilke kjemikalier som er lovlig, vannmengde som benyttes, CO2-utslipp og energiforbruk knyttet til farging av tekstil.  We Are SpinDye®-sertifikasjonen er basert på ISO Standard 14040. Alle tilhørende fabrikker kontrolleres av RISE som tredjeparts-sertifisering.

Svanen / Swan Label

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon.

Svanemerket er en helhetlig merkeordning som vurderer alle relevante miljøproblemer i produktets livssyklus. Bare varer og tjenester som oppfyller Svanemerkets ambisiøse krav til klima, kjemikalier, naturmangfold og sirkulær økonomi blir sertifisert. Slik gjør Svanemerket det enkelt å gjøre mer miljøvennlige valg.

Både Svanemerket og EU Ecolabel er type 1 miljømerker. Det betyr at de ser på hele produktets livssyklus og at de vurderer mange ulike miljøfaktorer samtidig. Det innebærer også at kravene må revideres med jevne mellomrom slik at de hele tiden er ambisiøse – men også oppnåelige for de beste produsentene.

Bli medlem!

Få velkomstrabatt, nyheter, tips og råd, bursdagsgave, ordreoversikt, eksklusive tilbud og mer!